VRAGEN EN ANTWOORDEN

 

WAT IS PERMANENT MAKE-UP?

Permanent Make-up is een pigment (kleur) aanbrengen vlak onder het huidoppervlak. Door middel van een steriele ultradunne naald die snel op en neer gaat wordt er een huidvriendelijke vloeistof (pigment) in de huid gebracht. Ik maak alleen gebruik van goedgekeurde pigmenten.

 

VOOR WIE IS PERMANENT MAKE-UP GESCHIKT?

- Permanent make-up is geschikt voor zowel vrouwen als mannen.
- Ook zeer geschikt voor personen met een gevoelige en/of allergische huid.
- Als u geen tijd heeft of wilt maken om u op te maken.
- Wanneer u dunne of geen wenkbrauwen heeft.
- Als u smalle lippen, vage contour lijnen of geen strakke lipcontouren heeft.
- Mensen die er tijdens het sporten (zweten) toch verzorgd uit willen zien.
- Wanneer u verzorgd uit bed wilt stappen.
- Voor mensen met een allergie bij gewone make-up.
- U slechtziend bent, bril of lensdrager bent en het lastig vindt om uzelf op te maken.
- Wanneer u na een operatie littekens wilt laten camoufleren.

- Wanneer u zwemt of naar de sauna gaat en geen uitgelopen make-up wilt hebben.

-Eigenlijk voor "bijna" iedereen ( uitzonderingen staan hieronder beschreven)

 

WANNEER MAG JE GEEN PERMANENTE MAKE-UP LATEN ZETTEN?

Een pigment blijft een stof die niet op een natuurlijke manier een lichaamseigen stof is. Dit betekent dat het lichaam probeert het pigment te verwijderen uit de huid door middel van een natuurlijke reactie. Het pigment wordt aangebracht door middel van een kleine naald die heel oppervlakkig de huid in gaat, en pigment pixels achter laat.

Zo krijg je bijvoorbeeld na het plaatsen van permanente make up korstjes. Deze korstjes worden gevormd doordat de huid open is gemaakt (schaafwond) tijdens de behandeling, en weer tijd nodig heeft om te genezen. Je krijgt dan korstvorming. Deze korstjes vallen er na een paar dagen weer af, en zo zie je de geheelde huid met pigment kleur eronder.

Een kans op infectie van permanente make up is voornamelijk aanwezig in de helingsfase van de behandeling. Deze fase bestaat uit de eerste dag tot en met de veertiende dag na het plaatsen van de permanente make up.

Wanneer je een behandeling voor permanente make up boekt beginnen we met een uitgebreid gesprek. Tijdens dit gesprek wordt ook besproken, naast de wensen vanuit jouzelf, of er sprake is van eventuele aandoeningen of risico factoren. Aan de hand van deze gegevens kan ik bepalen of er wel of geen permanente make up geplaatst kan worden.

Risico factoren:

- hemofilie

- chronische huidziekten

- immuunziektes

- diabetes (ivm verkleuringen, hier zijn wel mogelijkheden voor maar die moeten we eerst bespreken)

- allergieën ( hierbij kan eerst een puntje aangebracht worden ter uitsluiten van een allergie voor de pigmenten)

- hart- en vaatziekten

- zwangerschap

 

WAT IS EEN INFORMED CONSENT?

Een informed consent is een lijst met vragen die voorafgaand aan de behandeling ingevuld moet worden.

Ik neem eventuele risico factoren met je door omdat permanent make-up in combinaties met een aantal medicijnen of ziekten niet aan te raden is. In sommige gevallen kunnen we in overleg voorzorgsmaatregelen nemen. In sommige gevallen kan een behandeling niet plaatsvinden, in dat geval is dat vervelend maar in je eigen belang. 

 

WAAR MOET IK OP LETTEN VOOR DE BEHANDELING?

Minimaal 24 uur van te voren geen alcohol nuttigen. Alcohol gaat de wondgenezing tegen, waardoor het pigment minder goed zal hechten. Overleg eventueel met uw arts omtrent het eventueel overslaan van de medicatie. Pijnstillers zoals paracetamol mogen wel genomen worden. Hoewel dit zelden nodig is.

 

HOE VERLOOPT EEN BEHANDELING?

Voor we starten met de pigmentatie zal er eerst een vragenlijst samen met u door genomen worden. Vervolgens wordt de gewenste  wenkbrauw of event vorm van de lippen getekend. Deepliner of eyeliner hoeft niet voorgetekend te worden. Daarna bepalen we samen de kleur. Hierna kan de pigmentatie beginnen. De eerste behandeling zal in totaal ongeveer 2 tot 2,5 uur duren. Dit is inclusief voorgesprek etc. Vlak na de eerste behandeling is de kleur altijd donkerder dan het uiteindelijke eindresultaat, omdat de kleur zich nog moet ontwikkelen als gevolg van het huidvernieuwingsproces. Na de behandeling krijgt u een formulier mee waarop de nazorginstructies staan. U krijgt after care crème voor de wenkbrauwen mee naar huis. Deze crème mag u na ongeveer 1 week gaan gebruiken op de gepigmenteerde huid. Op de deep /eyeliner hoeft niets gesmeerd te worden. En op de lippen mag direct een lippenbalsem gesmeerd worden.

Het plaatsen van permanente make-up is een lichamelijk proces de eerste week is de pmu erg donker aanwezig dit komt doordat de pigment gemixt is met wondvocht en wat bloed.Na de eerste week gaan deze korstjes afvallen en lijkt het alsof er bijna niets meer te zien is. Geen zorgen want de daaropvolgende week komt de pmu weer terug en gaat hij zich pas echt mooi vormen. Dus geduld is in deze 2 weken echt een noodzaak. 

Zie foto hierboven!!

a 6 á 8 weken komt u terug voor de nabehandeling. Deze tweede behandeling is noodzakelijk voor een goed eindresultaat en om eventuele afstotingen van het pigment weer op te vullen. Na de tweede behandeling is het resultaat op zijn best. 

 

NAZORG

Gedurende de eerste 2 dagen mag de permanente make-up niet nat worden. U kunt het vergelijken met een schaafwond die dus schoon gehouden dient te worden.

Om de kans op een infectie te voorkomen mag je gedurende 14 dagen na de behandeling niet in de sauna, zwembad of in de zee. Ook is in deze periode zonnebank verboden. Stel het behandelde gedeelte ook niet bloot aan het zonlicht.

Zolang de huid nog niet volledig genezen is , zijn de pigmenten bijzonder gevoelig voor zon en Uv-licht. Deze zouden hier zelfs van kunnen verkleuren. Hou dus rekening bij het plannen van de permanente make-up met eventuele vakantie plannen.

 

HOE LANG BLIJFT PERMANENT MAKE-UP ZITTEN?

Afhankelijk van de plaats van de PMU, de behandeling en de huid zal de pigmentatie in de loop van de tijd gaan vervagen. Ook kan de permanente make-up wat grijs of rood gaan kleuren als u te lang wacht met het opfrissen hiervan.. Dit komt mede door de natuurlijke cel vernieuwing en het invloed van Uv-licht. Tevens is de huid van ieder individu weer anders. Ik geef het advies om na 1,5 tot 2 jaar terug te komen voor een Touch-up behandeling, hierdoor blijft uw permanent make-up mooi van kleur en vervaagt het niet te veel. 

 

ZIJN DE NAALDEN HYGIËNISCH?

Bij elke behandeling wordt er een nieuwe steriele naald gebruikt. De naald wordt vlak voor de pigmentatie uit de steriele verpakking gehaald. Ook bij de tweede behandeling wordt er wederom een nieuwe naald gebruikt. Ik werk uitsluitend volgens de richtlijnen van de GGD. 

 

GAAT DE HUID ZWELLEN TIJDENS DE BEHANDELING?

Enige zwelling is normaal bij alle PMU behandelingen; het gebied kan nadien gekoeld worden met een ice pack mits de huid hierbij dan wel droog blijft. Droge huid, jeuk of gevoeligheid is normaal en hoort bij de wondgenezing na de behandeling. Dit verdwijnt allemaal in de loop van de dagen.

 

IK KRIJG BINNENKORT CHEMOTHERAPIE, IS PERMANENTE MAKE-UP IETS VOOR MIJ?

Permanent make-up zorgt ervoor dat de wenkbrauwen nog steeds zichtbaar zijn wanneer uw eigen wenkbrauwharen uit gaan vallen na de chemotherapie. U kunt permanent make-up het beste laten aanbrengen voordat u aan de chemotherapie begint. Voor ons is het prettig dat wij u nog kunnen zien wanneer alle wenkbrauwhaartjes nog aanwezig zijn zodat we de behandeling hierop kunnen aanpassen. Wij vragen wel om goedkeuring van uw behandelend arts (oncoloog) mede doordat hij of zij dan ook direct op de hoogte van de behandeling is die u wilt ondergaan. 

 

KAN IK CONTACTLENZEN DRAGEN TIJDENS EN NA DE BEHANDELING?

U mag geen contactlenzen dragen tijdens de behandeling. Indien U contactlenzen draagt, breng Uw bril mee de dag van de behandeling. Contactlenzen kunt U weer dragen wanneer er geen korstjes meer zijn. Anders kunnen deze korstjes die bestaan uit pigment met wondvocht losraken en kunnen er kale plekjes of nieuw wondjes ontstaan.